Medisch Pedicure

Als gediplomeerd Pedicure heb ik naast mijn basisopleiding Pedicure de volgende specialisatie behaald voor Medisch Pedicure:

Diabetische Voet
Bij Diabetes Mellitus kunnen er verschillende complicaties aan de voeten ontstaan:

  • De bloedsomloop in de benen en voeten kan verminderen
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
  • De stand van de voeten kan veranderen
  • En er is sprake van een vertraagde wondgenezing

Door regelmatig uw voeten professioneel te laten verzorgen kunnen voetproblemen vroegtijdig opgelost of voorkomen worden. In veel gevallen worden deze behandelingen door de zorgverzekeraar vergoed.

Reumatische voet
Bij Reuma patiënten kan er sprake zijn van gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten of standsveranderingen van de voet. Vaak ontstaan er ongewenste eelt locaties en/of  likdoorns. Het zijn extra gevoelige voeten, die regelmatig een goede verzorging nodig hebben. In veel gevallen worden ook deze behandelingen door de zorgverzekeraar vergoed.

Spastische voet
Een spastische voet kan bij diverse ziektebeelden ontstaan (bijv. CVA, hersentumor, dwarslaesie, MS). De stand van de voet verandert, waardoor de belasting van de voet ook verandert. Hierdoor kunnen er verschillende problemen ontstaan. Een goede voetverzorging is dan op zijn plaats.

Verwaarloosde voet
De definitie van verwaarloosde voeten is: voeten waar geen of weinig aandacht aan geschonken is ten aanzien van verzorging en/of behandeling. Verwaarlozing kan zich uiten in diverse vormen en gradaties. Typische verschijnselen zijn eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, schimmelinfecties en ramshoornnagels. Een voet die zeker een voetbehandeling nodig heeft.

Oudere voet
Bij het ouder worden wordt er vaak een achteruitgang in verschillende aspecten van het lichaam ervaren. Ook in de voet heeft ‘het ouder’ worden zeker gevolgen. Er kan sprake zijn van:

  • Afname van flexibiliteit van banden, pezen en spieren.
  • Verstijving van gewrichten, artrose of slijtage.
  • Verandering van de huid, droge schilferige huid, verkleuring en huidaandoeningen.
  • Vermindering van het vetpolster in de voet
  • Verkleuringen en dikker worden van de nagel, vertraagde nagelgroei.
  • Vaatproblemen, vermindering bloedcirculatie, koude voeten, warme voeten, oedeem, bruine huidverkleuring, spataderen, en slecht genezende wonden

Dit alles kan voetproblemen veroorzaken en dat vraagt dan ook vaak een speciale zorg en een regelmatige controle.

Nagelbeugeltechnieken
Nagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingroeiende nagels (bolle vorm) en sommige typen krulnagels. Het is een methode om de groei van de nagel te reguleren en de druk te verminderen. Het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei.

Nagelreparatie technieken
Diverse nagelproblemen zoals bijv. mycosenagels, gescheurde nagels, ontbrekende of te ver weggeknipte nagelhoeken die neigen in te groeien kunnen met behulp van gel of acryl nagels gerepareerd en gecorrigeerd worden.

Orthesiologie
De basis van de orthese techniek bestaat uit een individueel vervaardigd hulpstuk waarmee bepaalde voetproblemen opgelost of verbeterd worden. Het zijn problemen die ontstaan bij afwijkingen aan de voeten zoals standsveranderingen en teenafwijkingen.

 Anti-druk technieken

Pijnlijke locaties worden tijdelijk druk vrij gelegd door middel van druk verdelende technieken.